Is de ziekte van Hashimoto te genezen?

Is Hashimoto echt een chronische ziekte of kan je ervan genezen zoals soms beweerd wordt? Is die genezing dan definitief? Of moet je toch blijvend opletten dat je geen terugvallen kent? Wat betekent de term 'remissie'? Ik vertel je in dit artikel alles en meer over het thema genezen en remissie verkrijgen.

Wanneer genezing wordt beloofd

Je bent zover gekomen dat je eindelijk de diagnose Hashimoto hebt gekregen. Het kan makkelijk jaren duren vooraleer dat gebeurt in het huidige, reguliere systeem aangezien het diagnostisch proces [1] niet evident is in een kort consult van 10 à 15 minuten. De logische eerstvolgende vraag die je na de diagnose jezelf en je dokter stelt is: 'Hoe kan ik hiervan genezen?' Een terechte vraag, want genezen willen we allemaal als er sprake is van ziekte.


Daarom is het soms wel heel fijn als er een wonderdokter op je pad verschijnt die dit wel belooft. Als je maar zijn (vaak commerciële) protocol volgt, zal je magisch genezen
[2]. Niets is minder waar, laat je daarom niet vangen wanneer iemand aan jou complete genezing belooft.

Je hebt je huisarts wellicht nog niet horen vertellen over genezing als het op Hashimoto aankomt.
De courante behandeling bestaat immers uit het levenslang slikken van schildkliermedicatie, zijnde de synthetische variant van het schildklierhormoon (Levothyroxine)
[3]. Meestal controleert de arts dan jaarlijks nog eens de bloedwaarden om zeker te zijn dat je de juiste dosis medicatie neemt. We blijken op dit vlak nog al te vaak vooral grof ingesteld te zijn op medicatie en te weinig fijn ingesteld met exact de juiste hoeveelheid schildklierhormoon die ons individuele lichaam vraagt... Maar dat is voer voor een andere blogpost.

Het levenslang slikken van medicatie als behandelplan impliceert het antwoord al. Neen, het helemaal en definitief genezen van de ziekte van Hashimoto is niet mogelijk. Vooraleer de moed je in de schoenen zakt, wil ik je gerust stellen. Er zijn wél veel mogelijkheden om de ziekte van Hashimoto af te remmen en te stabiliseren. Dit proces van 'remissie' verkrijgen leg ik uit in de volgende paragraaf.

Remissie als een meer haalbaar doel

We spreken over remissie als een aandoening terrein verliest en de tekens van ziekte verminderen tot zelfs verdwijnen. Dat betekent echter niet dat de ziekte volledig uitgeschakeld of genezen is. Je zal je hele leven moeten blijven rekening houden met een gevoeligheid voor auto-immuniteit (op de schildklier en elders). Er kunnen zelfs na het verkrijgen van remissie triggers op je pad komen die de ziekte tijdelijk doen heropflakkeren. Als de voor jou persoonlijke oorzaken zoals bijvoorbeeld een ongezond voedingspatroon en/of andere stressfactoren terug een plaats krijgen in je leven, dan kunnen de klachten terugkeren [4]. Je dient dus alert te blijven en blijvend voor je eigen welzijn te kiezen.


Wat kan je dan doen bij opflakkeringen?

  • Accepteren, je slaap als prioriteit nemen en rusten
  • Veel zelfzorg voorop stellen: zachtheid, eventueel pijn stillen, gezonde voeding
  • Hulp vragen in je dichte omgeving
  • Blijven goed ademen en zacht bewegen in de natuur
  • Kijk wat therapeutisch werkt voor jou: schrijven, warm bad, meditatie,...

Door dit op voorhand te weten, kan je sneller ingrijpen om dan met de juiste interventies vervolgens weer opnieuw in remissie te gaan [5]. Een complete genezing zou impliceren dat je nergens meer hoeft rekening mee te houden en dat zou tot grote teleurstellingen kunnen leiden. Hoe langer we in remissie kunnen blijven, hoe beter dit voor ons is natuurlijk, en dan kan het wel aanvoelen als genezen zijn.

Over de jaren heen ziet dit er bijvoorbeeld zo uit:

Hoe kan je remissie dan bekomen?

De ziekte van Hashimoto stabiliseren doen we door niet zozeer onze pijlen te richten naar de schildklier zelf, maar wel naar het immuunsysteem. Een trage schildklier wordt immers in 90% van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto
[6]. Het is dan vooral het aspect van de auto-immuniteit (de schildklier die aangevallen wordt) die ons in de problemen brengt. Wanneer de schildklier steeds meer schade oploopt kunnen we steeds minder hormonen aanmaken. Dit schildklierhormoontekort geeft erg veel klachten aangezien schildklierhormoon van levensbelang is. Hoe progressiever het verloop van de ziekte, hoe meer schildklierweefsel steeds meer beschadigd geraakt [7]. Triest, zo is het wel.

Deze progressie en aftakeling kan je voorkomen door allereerst de voor jou juiste dosering en soort schildkliermedicatie te nemen. Daarnaast is het van belang om aanpassingen te doen in je leefstijl (zijnde slaap, stress, voeding, beweging en psyche) die je immuunsysteem helpen kalmeren. Hier help ik je graag bij.

Wanneer kan je spreken van remissie?

Wanneer je weinig tot geen symptomen meer ervaart van de ziekte van Hashimoto en je antistoffen (Anti-TPO en Anti-TG) zijn gedaald tot onder de grenswaarde van het labo. Dan kan je technisch gezien in de anamnese bij je arts en ook in het bloedonderzoek niet echt langer over de ziekte van Hashimoto spreken.

Als je merkt dat je antistoffen lager worden in je bloedresultaten betekent dit dus dat je op goede weg bent en kan je onrechtstreeks concluderen dat je immuunsysteem kalmer is geworden en de aanval op je schildklier in sterkte afneemt. Maar hier wil ik een belangrijke kanttekening bij plaatsen. Het toewerken naar het verlagen van je antistoffen mag geen blind streven worden. Je zal merken dat elke bloedprik dan nodeloos veel stress zal opleveren.

Focus vooral op wat goed voelt, hoe je energieniveau en fitheid verandert en laat het verlagen van de antistoffen de kers op de taart zijn. Goed in je vel zitten gaat ver boven alleen een cijfertje bij je bloedresultaten (of een cijfertje op de weegschaal).

Tenslotte wil ik je nog even aanmoedigen...
Je bent niet alleen met je klachten. Het zit niet tussen je oren en je staat er niet alleen voor!

Ik ben er graag voor je met
mijn aanbod.
Je hoeft deze ziekte niet alleen maar te aanvaarden, ga op pad, ga je levenskwaliteit optimaliseren en doe het op jouw tempo!

Van harte veel succes ermee.

BRONNEN


[1] Basisinformatie over de diagnose:
https://schildklier.nl/schildklieraandoeningen/de-schildklier/diagnose-stellen/heb-ik-het-aan-mijn-schildklier/

[2] Een voorbeeld van een wonderdokter die met weinig onderbouwing genezing belooft:
https://www.medicalmedium.com/thyroid-healing

[3] Basisinformatie over de ziekte van Hashimoto:
https://www.gezondheidsnet.nl/schildklieraandoeningen/wat-is-de-ziekte-van-hashimoto

[4] Een wetenschappelijke studie over hoe je naar remissie kan toewerken:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29428930/

[5] Een ervaringsverslag over remissie verkrijgen, kwijtraken en opnieuw in remissie komen: https://www.theinvisiblehypothyroidism.com/how-i-feel-about-my-hashimotos-no-longer-being-in-remission/

[6] De oorzaken van een trage schildklier:
https://schildklier.nl/schildklieraandoeningen/te-trage-schildklier/oorzaken/

[7] Waarom Hashimoto de schildklier beschadigt en wat je kan doen:
https://www.fninstitute.com/nl/nieuws/de-ziekte-van-hashimoto-is-killing-voor-de-schildklier


Meer blogartikelen vind je binnenkort hier:

Het belang van schildkliermedicatie

Coming soon

6 grote oorzaken van de ziekte van Hashimoto

De invloed van stress
op Hashimoto


Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op mijn maandelijkse nieuwsbrief en krijg inspirerende weetjes en tips in jouw inbox.

*Uitschrijven kan altijd. Ik ga je niet spammen, beloofd! :)