De beste voedingstips bij Hashimoto

Welke voeding kan je wat vaker eten wanneer je Hashimoto hebt en je ziekte zo stabiel mogelijk wil houden? Is er ook voeding die je liever vermijdt om opflakkeringen, overgewicht en vermoeidheid te voorkomen? Wat vertelt de wetenschap en wat weten we ondertussen door Hashimoto-patiënten te bevragen?
Ik geef je alvast hier een hoop kennis en tips om mee te starten.

Wat zegt de wetenschap over voeding bij Hashimoto

Jammer genoeg is er nog onvoldoende onderzoek beschikbaar over de effecten van voeding op de ziekte van Hashimoto. Gelukkig zien we echter meer en meer onderzoeken verschijnen die ons in de juiste richting wijzen.

Om de ziekte van Hashimoto te stabiliseren hebben we voeding nodig die ons immuunsysteem kalmeert en tot rust brengt. Ontstekingsremmende, koolhydraat-arme voeding en oervoeding verdienen bij alle chronische aandoeningen daarom de voorkeur. Natuurlijke, onbewerkte voeding triggert ons immuunsysteem niet zoals koolhydraatrijke, bewerkte voeding dat wel doet [1]. We lezen bovendien dat koolhydraat-arme voeding ontstekingen in ons lichaam remt en daarmee zelfs antistoffen op de schildklier helpen verlagen! [2]

Er zijn sterke indicaties in de literatuur dat een glutenvrij dieet voor alle Hashimoto-patiënten verbetering brengt, aangezien gluten bekend staan om ons immuunsysteem te activeren [3]. Hetzelfde lezen we over lactose (en caseïne) in dierlijke melkproducten [4]. Ook een dieet hoog in koolhydraten, suikers, alcohol en zoetstoffen dienen we te vermijden omdat we met de ziekte van Hashimoto veel kans maken op metabole aandoeningen, overgewicht en insulineresistentie [5]. Ook zoetstoffen staan bekend om insulineresistentie, suikercravings, leverbelasting en ziekte aan te wakkeren [6].

Ondertussen zijn er wereldwijd Functional Medicine artsen en apothekers die uitgebreide patiëntengroepen bevraagd hebben over welke voedingsaanpassingen hen het meeste energie en een vermindering in restklachten hebben gegeven. De Amerikaanse apothekeres genaamd Izabella Wentz kwam met haar uitgebreide bevraging aan 2.230 patiënten uit bij

volgende resultaten [7]:

  • 88 procent rapporteerden zich beter te voelen bij een glutenvrij eetpatroon
  • 87 procent rapporteerden zich beter te voelen bij een suikervrij eetpatroon
  • 81 procent rapporteerden zich beter te voelen bij een graanvrij of Paleo eetpatroon
  • 79 procent rapporteerden zich beter te voelen bij een eetpatroon vrij van dierlijke melkproducten
  • 63 procent rapporteerden zich beter te voelen bij een sojavrij eetpatroon

  • 48 procent voelden zich beter bij een ei-vrij eetpatroon (wellicht door een ei-intolerantie)
  • 47 procent voelden zich beter wanneer ze geen nachtschaden aten (tomaat, aardappel, paprika, aubergine, chili)

Soms hoef je niet te wachten op extra onderzoeksresultaten, wanneer bevragingen zo duidelijk zijn. Het geeft ons een sterke indicatie dat hier veel winst te behalen valt.

Ook in de wetenschappelijke literatuur kan je meer en meer lezen welke resultaten patiënten behalen wanneer ze de voedingsstoffen die voor hen persoonlijk klachten triggeren gaan elimineren. Dit wordt een gepersonaliseerd eliminatiedieet genoemd [8].

Binnen de immunologie staat de wetenschap niet stil en mogen we de komende jaren veel vooruitgang verwachten in de behandeling van auto-immuunziekten. Mede omdat wereldwijd steeds meer mensen aan auto-immuunziekten zoals de
ziekte van Hashimoto lijden.

Krachtvoeding

  • Groenten

    Groenten eet je best zo divers mogelijk in alle kleuren van de regenboog. Eet elke week zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten, aangezien elke kleur verschillende krachtgevende stoffen bevatten. Indien je moeite hebt met verteren eet je groenten best gestoomd, gestoofd of gekookt. Groenten bevatten veel anti-oxidanten, hebben een ontzurende werking en zijn erg vezelrijk. Meer bepaald de vezels in konjac, prei, knollen en kolen zijn heel goed omwille van het prebiotisch effect op je darmflora. Ook broccoli verdient een plaatsje op het groentenpodium.

  • Eiwitten

    Vooral eiwitten uit dierlijke bron leveren veel bouwstoffen op voor ons lichaam dat onder druk staat. Denk aan biologisch vlees zoals bijvoorbeeld kip, ka
    lkoen, wild. Ook vis hoef je zeker niet te mijden bij de ziekte van Hashimoto aangezien we er veel Omega 3 en mineralen uithalen.
    Een goede plantaardige eiwitbron is bijvoorbeeld paddestoelen (met daarin het stofje beta-glucanen) aangezien ze regulerend zijn voor je immuunsysteem en daarom erg goed bij auto-immuniteit. Ook eieren zijn meestal helemaal geen probleem, tenzij je een ei-intolerantie hebt.

  • Vetten

    Gezonde vetten vind je in deze voedingsmiddelen: vette zeevis, vlees, eieren, noten, kokos(-olie), pitten, zaden, olijf(-olie), avocado en ghee (geklaarde boter). Belastende vetten zijn bijvoorbeeld plantaardige oliën en gekweekt, opgefokt vlees omdat ze een eerder ontstekingsbevorderend effect hebben in ons lichaam.

  • Fruit

    Alle fruit kan je met mate eten, als je maar de volledige vrucht eet. Fruitsappen vormen een te hoge concentratie aan fructose en zijn daarom slecht voor de lever. Bessen, bramen en aardbeien (biologisch!) zijn het rijkst in anti-oxidanten en het laagst in fructose. Maar staar je niet blind. Ook mango, ananas en ander exotisch fruit bevatten ook mooie stoffen die de spijsvertering verbeteren.

  • Kruiden

    Kruiden kan je vers en gedroogd toevoegen aan je maaltijden. Liefst zo divers mogelijk en ook in alle kleuren van de regenboog. Kruiden in de keuken hebben een medicinale werking en zijn heel voordelig voor je darmflora.

Belastende voeding


Zoals ik hierboven reeds in de eerste paragraaf beschreef, kan je gaan bekijken welke voeding uit onderstaande lijst je kan gaan schrappen en verminderen.

  • Prioritair kan je aan glutenhoudende voeding, dierlijke melkproducten, sojahoudende voeding, snelle suikers, alcohol en zoetstoffen gaan denken. Deze maken de grootste kans om bij jou voor resterende klachten te zorgen.
  • Daarnaast is het ook belangrijk om niet te overdrijven met jodiumrijke voeding, peulvruchten/quorn/seitan, zoogdierenvlees (rund, varken, lam, schaap, geit). Test uit of bijvoorbeeld eieren en nachtschaden eventueel een probleem zijn voor jou.


Het veranderen van je voedingspatroon vergt natuurlijk vaak een hele shift, neem de tijd om dit voor jezelf op te bouwen. Focus op de mogelijkheden en kansen in plaats van de beperkingen. Laat voeding een medicijn zijn voor je lichaam en kweek langzaamaan nieuwe gewoontes. Zaken die je nu niet graag eet, leer je graag eten door nieuwe gewoontes te creëren. Op den duur ga je naar krachtgevende voeding verlangen en verminderen de cravings naar belastende voeding.

In de toekomst inspireer ik jullie graag ook hier met voedzame recepten. Voorlopig verwijs ik hiervoor door naar mijn profielen op Facebook en Instagram waar ik regelmatig toon welk lekkers er op mijn bord ligt ;).

Voor nu bied ik je nog graag een
10% kortingscode 'hashimotohelder' voor de lekkere producten van Treat.
Ze hebben broodvervangers, pasta's, koekjes, etc. die niet belastend en bovendien darmvriendelijk zijn.

Ik kan hier nog uren over doorgaan. Je leert nog véél meer van me over voeding en je krijgt handige gidsen en tools in mijn groepstraject Hashimoto Ontrafeld.

Van harte veel kook- en smulplezier.

BRONNEN



[1] Een onderzoek over het belang van een gezond en nutriëntenrijk voedingspatroon bij Hashimoto: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32588591/
[2] Een onderzoek over de effecten van een koolhydraatarm dieet bij Hashimoto-patiënten die met overgewicht kampen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5028075/
[3] Een onderzoek over de invloed van een glutenvrij dieet bij Hashimoto:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30060266/

[4] Een onderzoek over het dalen van de TSH-waarden wanneer Hashimoto-patiënten met een lactoseintolerantie er een lactosevrij dieet op nahouden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24078411/

[5] Een onderzoek over de gevoeligheid voor metabole problemen, insulineresistentie en inflammatie bij Hashimoto-patiënten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31350776/

[6] Een onderzoek over de invloed van suiker in het ontwikkelen van de ziekte van Hashimoto: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30430057/

[7] De resultaten uit een afgenomen vragenlijst over 'wat gewerkt heeft' bij 2300 Hashimoto-patiënten:

https://thyroidpharmacist.com/articles/top-9-takeaways-from-2232-people-with-hashimotos/

[8] Een onderzoek over het anti-inflammatoire effect van een eliminatiedieet bij vrouwen met Hashimoto en overgewicht: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8000220/

Meer blogartikelen vind je binnenkort hier:

Het belang van schildkliermedicatie

Coming soon

6 grote oorzaken van de ziekte van Hashimoto

De invloed van stress
op Hashimoto


Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op mijn maandelijkse nieuwsbrief en krijg inspirerende weetjes en tips in jouw inbox.

*Uitschrijven kan altijd. Ik ga je niet spammen, beloofd! :)